ДИБИДУС. Култ визионара. Ново друштво, група...

КОЛО ЗАВЕТИНА (Група ПРИЈАТЕЉИ)

У ову Групу се могу пријављивати, овде, прави и стварни, блиски и далеки, пријатељи "Заветина", без обзира на своју боју коже, верска и политичка, и естетска убеђења. За разлику од "Новог Друштва СУЗ", где су чланови примани, не само на основу једног свог талента, већ зато што су имали још неколико, чланови Групе ПРИЈАТЕЉИ ЗАВЕТИНА могу бити сви добри и заинтересовани људи широм планете. Да бисмо направили Регистар свих пријатеља, који ће остати тајна чланова и Заветина заувек, молимо, када се пријављујете, да напишете своја права имена, и надимак, ако га имате, и праву кућну адресу, као и електронску. Оно што можемо да обећамо пријатељима, то је: да ћемо им слати (без надоканде сваки нови број НовиБуСура), као и - најмање једном годишње - поклон "Заветина" - књиге и часописе... Исто тако, могли бисмо да оснујемо и једно Коло (круг визионара), које би временом заиграло своју концентричну игру широм планете. Нисмо далеко, чини ми се, и од једног Култа визионара?Можда бисмо могли, временом, да организујемо, у Србији, на Балкану, али и на другим тачкама Земљине кугле, сусрете Групе ПРИЈАТЕЉИ ЗАВЕТИНА, макар једном у три године, јер сусрети обогаћују и шире хоризонте? ... (М. Л.)

Претражи овај блог

уторак, 20. септембар 2016.

Трагом једног новинског чланка

Баксуз, угурсуз. 
Дибидус 

Сазнајте да ли је ваш знак један од три хороскопска знака која се најчешће питају шта су згрешили да их снађе таква судбинаDa li vas prati baksuz ili sreća?
Да ли вас прати баксуз или срећа?, Фото: Профимедиа.рс

Свима нам у неким периодима живота изгледа као да смо рођени баксузни. А колико заиста има истине у томе и зашто је то тако, открива нам хороскоп.
Ово су три хороскопска знака која се најчешће питају шта су згрешили да их снађе таква судбина:
Девица
Девице су веште у решавању туђих проблема и саветовању, али саме себи не умеју да помогну.Када су нервозне, оне рибају, гланцају, чисте, полирају, па им је животни простор толико стрерилан да се гости осећају помало непријатно, напето и неудобно. Склоне су да све уредно у животу пакују по фиокама, етикетирају, сортирају, а кад се нешто томе опире, упадају у панику. Њих живот константно непријатно изненађује. Таман су све средили, а на тепих се проспе чаша вина. Таман су вас углавили у свој емотивни компас, а ви сте урадили нешто неочекивано и сада поново морају све да испитују, именују… Цео живот им је исправљање неких кривих дрина, па се често питају шта су Богу згешиле да их стрефи таква судбина.
Вага
Оно што Вагу највише жуља и гризе је неправда. Уочавају је свуда око себе, а често је осећају и на својој кожи и увек постоји нешто што им ремети мир и срећу. Спадају у оне људе који прво лану, па онда размисле и размишљају потом данима како су могле да поступе и шта би било да је било… Пријају им лепи људи и луксузне ствари. Изглед им је веома битан, тако да се никада не мире са знаковима старења. То је за њих једна од највећих неправди света.Изузетно воле да се играју детектива, да разоткривају преваре, демаскирају лажове и преваранте, само је проблем у томе што све лично схватају. За њих је и сама чињеница да постоје лоши људи лична увреда. Када решавају туђе проблеме, оне их доживљавају као своје. Сматрају себе емпатама, али је велико питање колико су уопште у стању да изађу из свог света и сагледају ствари другачије.
Рибе

Рибе су саме себи проклетство. Слабо контактирају са реалношћу, па стално упадају у незгодне ситуације. На негативне животне околности реагују бурно и неурачуњиво. Оне у својој глави имају зацртано како њихов живот треба да изгледа и како савршен свет треба да функционише. Пошто им се у томе реалност стално опире, они ће ту исту реалност у пијаном стању покушати да претуку! Када се нађу пред проблемом који се тешко решава, увек ће на силу покушати да проблем довуку на своју територију, у свој свет у коме владају другачији закони физике, математике, духовности… Ово је посебно изражено када су под дејством алкохола, или понесени емоцијама.   (=преузето >>>> )

______________________

      Баксуз је (а) човек који нема среће, (б) човек који доноси несрећу (према неким речницима). Синоними: несретник, угурсуз, пехист, пегула, песимиста, злобник, циник,злослутник, мрачњак, урокљивач, негативац, црноглеђа, кукувија, аталија, калакурдија, 
Овај човек је можда највећи БАКСУЗ НА СВЕТУ. - Добитник 63 милиона долара на америчкој лутрији има још неколико сати да преузме награду, или ће његов лото листић постати безвредан.  Амерички медији, медјутим, преносе да се купац добитног тикета јавио и предао листић, али да му је лутријска комисија рекла да је листић "превише оштећен".(Блиц) 

Морате обавезно прочитати невероватну и истиниту Животну причу Фрање Селака из Хрватске. Реч је о највећем баксузу или највећем срећнику на свету. Како се узме...

* *
  Две најкраће исповести баксуза: Прва -  Посадио марихуану, а обр'о бостан!

Друга  - У Београду паса луталица колико ти воља. Недавно сам чуо да ако те уједе један од њих, могуће је уз докторски налаз и извештај, добити одштету од града.Чини ми се у вредности 150 000 динара. Ја на којег год пса налетим, тај се изврне на леђа и оће да га чешкам. Пу мајку му, који сам ја баксуз. Идем да прелистам закон да видим шта кажу за мачке, можда будем боље среће са њима.

* * * 

„Дружи се са срећковићем, бежи што даље од баксуза, јер су њихова стања преносива, као мале богиње“

* * * *
  Зашто је то тако? ДучићМи смо истински добри само кад смо истински срећни. Несрећа квари срца и руши карактере (…)
… Безусловно, највећи је део среће у самоодрицању. Када би људи разумели колико мало треба да се буде срећан, избегли би тиме најгоре дане у животу. Несрећа је што нико не мери срећу према себи и својим потребама, него према другом, и то према најсрећнијем…. … Сваки је човек по неколико пута у животу добијао осећање пропасти, као да га је изневерило тло под ногама, крма на броду, узде на бесним коњима. Али се сваки уверио у то да је после серије срећа долазила серија несрећа и обрнуто. У самим моментима очајања, човек не мисли да поред његове несреће скоро у корак иде срећа. Срећа и несрећа то су бели и црни коњи који трче у истом правцу, блиско и напоредо, тако да час промакну бели поред црних, а час црни поред белих. Тако иде целог живота, који је сав саздан од такве утакмице белог и црног. Зато човек истовремено преживљује срећу и несрећу, и онда када за то и не зна. Нема апсолутне несреће ни среће и зато их обе истовремено проживљавамо.
Због овога је, и у највећој беди, могућа утеха и охрабрење. Ако си сиромах, теши се што си млад, ако си болестан, теши се што си частан и поштован, ако си ружан, теши се што си уман, ако си изгубио новац, теши се што ниси изгубио здравље и част. Ово је начин да се све несреће умање и презру. Али и у великој срећи треба поновити у памети, како би смо се очеличили за дане када једном црни коњи измакну испред белих.
… Никад човек не може да каже онолико мудрости колико може да прећути лудости, чак глупости… Једино ћутање може да сачува човека од последица које могу да му нанесу тренутна и несмотрена расположења, и нагле и непромишљене импулзије. Човек који пусти увек један размак у времену измедју питања које му се постави, и одговора који треба да дадне, једини је који може да размишљено каже шта хоће. Он је већ тим одмерио колико једна минута може да садржи памети и глупости, доброте и злоће. Само такав уздржљив човек избегне највећи број несрећа, несрећа које долазе од наше неспосособности да увек будемо присебни, и да никад не будемо глупи..… Велика несрећа човекова јесте што живот почиње младошћу, а свршава старошћу, јер би живот био неизмерно савршенији да, напротив, почиње старошћу а свршава се младошћу…
   ...


        Како ћете препознати баксуза, угурсуза? -  Баксузи су махом компликовани, захтевни, пуни мисли, идеја и замисли. Али исто тако пуни су сумњи, подозривости и страсти. И где год се надју гледају да закомпликују ситуацију, да је подигну на виши ниво, како они то лидерски тврде. - Већина уметничког света, већина политичара, већина комшиница, шефова и шефчића, лидера кружока и месних заједница, председници кућних савета, већина психолога и новинара, много фацебоок активиста и блогера, и тако редом су вам махом баксузи. Другачије се не може објаснити доминација баксузних трендова у овом друштву, и ниво деструкције и нафураности који флуктуише земљооооом моооојоооом Србијом. Ако ми не верујете, урадите једну једноставну анализу информација које се појављују кроз медије, тwиттер и социјалне мреже. Сваку информацију и вест обележите плусом ако има позитивну и корисну конотацију а минусом ако је; навијачки острашћена (пропада сигурно Партизан – Звезда ће банкротирати), примитивна (ако „Они“ додју на власт долази рат), сексистичка (како да сексирате младје од себе без динара учешћа), расистичка (изаберите нацију па пљуните колико можете по њима), оговарајућа (пишите о науци и критикујете све живо и мртво око себе), злобна (као на пример пропаст филма Анђелине Џоли) и тако редом.

     

Нема коментара: