ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“
ДВОЈЕ Албанаца ухапшено је јутрос у Ници, под сумњом да су помагали терористи Мухамеду Лауежу Булелу у његовом крвавом пиру на Енглеској променади у Ници. Ухапшени пар, мушкарац и жена, били су Лауежови пријатељи. Претпоставља се да су му они доставили оружје. 
Тиме се број приведених попео на седам, од којих је данас на слободу пуштена супруга убице, с којом је био у процедури развода.
Проговорио” је и Лауежов мобилни телефон. Крвник је само неколико минута пре него што ће кренути у невиђени покољ послао неколико порука, од којих је једна нарочито занимљива.
Донеси још оружја, однеси још пет комада С.-у” - написао је убица из Нице у 22.27.
То открива да је, очигледно, имао саучеснике. Ову поруку упутио је једној од особа која се данас налазила у притвору. Истрага је брзо пронашла ко се налази иза иницијала “С.”.
Тренутни биланс и даље говори о 84 погинула. У болници се налази 85 повређених, од којих су 29 на реанимацији, док је осамнаесторо и даље у животној опасности, међу којима и једно дете. Психолошку помоћ затражило је више од 500 људи.
НОВО ХАПШЕЊЕФранцуске власти ухапсиле су још једну особу у вези с нападом у Ници, изјавио је неименовани званичник из канцеларије тужилаштва. Верује се да је 37-годишњи осумњичени био део "пратње" нападача који је камионом током прославе Дана Басиље два километра возио кроз масу људи на променади, а затим отворио ватру на њих.
Од данас, у болници “Пастер” у Ници, родбина жртава може да види и тела својих најближих који су страдали у кобној ноћи. Било је потребно два дана да се утврде идентитети, да случајно не дође до забуне.
Сцене су биле потресне. Међу онима који су дошли на последњи опроштај био је и један неутешни отац тринаестогодишње девојчице.
- Изгубио сам кћерку која има сестру близнакињу. Зато имам утисак као да је још ту - каже овај човек скрхан болом.
Како време одмиче, сазнаје се још детаља о нападу. Своје сведочење пренео је један од тројице полицајаца који се обрачунавао с терористом. Патрола, која је радио-везом добила информацију да се нешто дешава на Енглеском шеталишту, одмах се упутила на лице места. Ту су затекли ситуацију у којој један голоруки херој покушава, стојећи уз врата камиона, да заустави убицу. Тада Лауеж застаје, вади пиштољ и пуца у њега. Потом је припуцао и на полицајце. Испалио је 27 метака. У размени ватре, коначно је заустављен.
- Пуцао сам све док се више није померао - изјавио је полицајац.
ПРЕМИЈЕР ВАЛС: ТЕРОРИЗАМ СВАКОДНЕВИЦА- Можемо да одбијемо да погледамо стварности у очи, да заборавимо, да се бавимо другим стварима, али Французима морам рећи истину: тероризам је део наше свакодневице за дуже време - послао је алармантну поруку у интервјуу за “Журнал ди диманш” француски премијер Мануел Валс.
У јавност су изнете и неке нове појединости из живота Мухамеда Лауежа Булела. У веома кратком року, који се по свој прилици мери данима, престао је да пије и заводи жене, и почео да пушта браду. То само говори о томе колико може бити муњевито и непредвидиво понашање неких од потенцијалних нападача.
Утврђено је и да је Лауеж детаљно припремао напад. Сигурносне камере у граду су показале да је за воланом камиона извиђао Енглеску променаду 12. и 13. јула. Такође, недељу дана раније је испразнио свој банковни рачун и продао аутомобил.
Из страха од могућих даљих атентата у Француској, али и због тражења саучесника, од тренутка напада у Ници уведене су контроле на границама, с оближњом Италијом, али и са свим земљама од којих је Француска угрожена.
За то време, Ница вида ране. У Медитеранској палати на Енгелском шеталишту отворен је меморијал за одавање почасти страдалима. Грађани на улици у великом броју уз пут полажу цвеће, цртеже, плишане меде. Јер, међу покошеним шетачима током четрнаестојулског ватромета било је и десеторо малишана.
           = преузето: Вечерње новости