ЈУБИЛАРНИ 10. међународни новосадски фестивал који ће бити одржан од 24. до 28. августа, окупиће 60 писаца из Србије и двадесетак земаља са практично свих континената, а у средишту пажње биће француска поезија, саопштило је јуче Друштво књижевника Војводине (ДКВ). 
- Поезију Француске представљаће петоро еминентних песника: Паол Кејнег, Гиј Гофет, Емануел Мозис, Шантал Дипи Дуније и Жерар Картије. У оквиру фестивала, у Огранку САНУ у Новом Саду биће промовисана Антологија савремене француске поезије - каже за "Новости" председник ДКВ Јован Зивлак.
У антологију ће, на преко 200 страна, бити заступљено 12 песника, а приређивач је, додаје наш саговорник, Жерар Картије, једна од најупечатљивијих личности не само француске поезије и културе. Он је, наиме, био један од пројектаната тунела кроз Алпе и тунела испод Ламанша, да би напустио пројектантски посао и потпуно се посветио поезији.
- Када је реч о највишем признању фестивала, Међународној награди "Нови Сад", име добитника ћемо, по обичају, саопштити непосредно пред његов почетак, а у ужем избору су Кејнег и Гофет - открива Зивлак за наш лист.
Кејнег (1944) је песник родне Бретање и истрајан борац за њен аутентичан језик, што му је донело доста политичких неприлика. Гофет (1947), с друге стране, живи у Паризу и члан је одбора за читање издања "Галимара".
Поред француских, импресиван је и списак других страних писаца који ће се крајем августа окупити у Новом Саду. Они стижу из Велике Британије, САД, Немачке, Русије, Шпаније, Данске, Аустрије, Румуније, Бугарске...
- Уз двојицу кандидата за награду "Нови Сад", пажњу посебно скрећемо на Хосеа Рамона Рипоља из Шпаније, Јана Конефкеа из Аустрије и Метјуа Свинија из Ирске - каже Зивлак.
Биће ту, наравно, и еминентни српски писци попут Драгана Јовановића Данилова, Маје Фамилић, Николе Страјнића, Енеса Халиловића... Током четири фестивалска дана, младој песникињи Јелени Блануши из Банатског Великог Села бити уручена и овогодишња "Бранкова награда".

АНТОЛОГИЈА- ЗА ДЕЦЕНИЈУ
У ПОВОДУ десете годишњице, биће промовисана и Антологија Међународног новосадског књижевног фестивала. На чак 500 страница, наћи ће се стихови тачно 300 песника који су током претходних десет година походили Нови Сад.